ARTIKLAR

Allmänna aspekter, vanliga orsaker till takläckage & lösningar

Allmän aspekter

Varför och hur uppstår takläckage? När ett takläckage väl inträffar kan det vara rena rama mardrömmen för en husägare. När du äger ett hus kan det vara bra att förstå det vanliga orsakerna till läckage, och vad du kan göra själv för att förebygga detta. Här kommer vi hjälpa dig och förklara vad du bör hålla koll på och vart du kan vända dig när det är dags att ringa efter hjälp.

Vädret påverkar ditt taks kvalitet & livslängd

Vilka väderförhållanden taket får utstå har en betydande inverkan för ett läckage. Det handlar om väderförhållanden som: kraftigt regn, snö och is, kraftiga vindar och stor solexponering. Självklart så ska ett korrekt lagt tak klara av mycket i vårt nordiska klimat, men det finns ändå en risk. Exempelvis så kan kombinationen av kraftregn och vind blåa söder detaljer och vatten tar sig in. Eller med stora snömängder som senare ska smälta bort är det vanligt att snön drar med dig ventilationer och stosar på vägen mer.

Höga växlingar i temperaturen kan påverka hur materialet expanderar och drar ihop sig. Detta kan leda till sprickor och läckage. Vädret är inget som vi kan påverka, men besitter man vetskapen är det mycket enklare att hålla koll på sitt tak under dessa perioder. 

VÅRA TJÄNSTER

Behöver du hjälp med ett takläckage?

Oavsett om du har ett bekräftat takläckage eller misstänker att något inte står riktigt rätt till så hjälper vi dig. Ring oss för tidsbokning eller rådgivning från våra erfarna tekniker.

Vad orsakar ett takläckage

Det finns ett gäng olika aspekter till varför ett läckage har uppstått. Nedan har vi listat upp det vanligaste källorna till ett läckage:  

Slitage och ålder – Här är källan påståendet själv, slitage och ålder. Med tiden så kommer alla material på taket att sakta men säker att slitas ut, och tappas sin förmåga att hålla tät. En anledning till slitage kan vara vädret, om taket utsätta för mycket hårda väderförhållanden slits allt i en snabbare takt.

Skador – Trasigt material är också en stor anledning till läckage. Det kan vara allt från trasiga pannor, till torr takpapp och trasiga plåtdetaljer. Skador kan vara svåra att förebygga, däremot är det bra att under jämna mellanrum ta sig upp plåttaket. Då kommer du ha lättare att upptäcka skador under en snabbare utsträckning.

Här kan du också förebygga enkelt själv genom att byta ut trasiga pannor så snart du upptäcker trasiga.   

Avvattning – Stop i hängrännor och stuprör har en tendens att orsaka en del skador. Har vattnet ingen stans att ta vägen och bli stillastående, kommer det tränga ut på ställen där det ej är menat. Som i sin tur kan orsaka vattenskador och läckage på exempelvis takfoten. Ännu ett enkelt sätt att underhålla själv, rensa hängrännor och stuprör ca: 2–3 gånger per år.

Felmonteringar – Har detaljer eller taket i helhet monterats på fel sätt, kan ett läckage inträffa. Det är väldigt vanligt att vi ser felmonterade detaljer som exempelvis en ventilation och takluckor som källan till ett läckage. Själva montaget kanske är svårt för dig som kund att veta om det har utförts på ett korrekt sätt. Viktigt då är att kolla upp din valda entreprenör så du får en seriös aktör som utför ett kvalitativt arbete. Det företag med lägsta priset ska mer ses som varningsklocka.         


Säkra ditt tak med TAK 2.0

Har skadan redan varit framme och du vill ha professionell hjälp – kontakta oss så säkrar vi ditt tak. Vi tätar ditt tak temporärt för 2999kr*

När ska jag byta taket?

Att utföra reparationer av taket kommer man väldigt långt på. Men en vacker dag kommer det vara dags för en omläggning, och hur vet jag när det är dags? Om ditt tak stämmer in på någon av nedan punkter så kan det vara att få taket genomgått av en taktekniker.

  • Åldern på taket – Det finns en generell livslängd på alla material. När det tidsspannet närmar sig kan det vara dags för en omläggning. Dom angivna tidsspannen är generell för varje kategori. Där takets förutsättningar och utfört underhåll har en betydande roll för livslängden.   

    *Papptak, ca. 20–30 år
    *Panntak, ca. 30 – 50 år
    *Plåttak, ca. 50 år och uppåt, här finns exempel på vissa tak som har hållit i upp till 100år. 

  • Antal läckage/skador – Om det har inträffat ett flertal takläckage och övriga skador på taket kan det vara dags att genomföra en takomläggning. Detta kan vara ett tecken på flertal bristfälliga områden, som indikera på en omläggning. Även om taket har stora skador så kan det vara med kostnadseffektivt att byta taket beroende på hur resterande yta er ut.

  • Ökande energikostnader – Att värma upp huset kan vara otroligt kostsamt. Här ska du se taket som ett utmärkt hjälpmedel för dig energiförbrukning. Då korrekt monterade hus med bra isolering och avluftning hjälper till att hålla nere energikostnaderna. Märker du at det blir svårare att hålla huset vart på vintern och kallt på sommaren kan det var ett tecken på dålig isolering. Detta är ett ypperligt tillfälle att be om hjälp av en taktekniker. Att få en genomgång av taket för att se om en omläggning är det rätta alternativet.  

Få professionell takhjälp
– jourpaket
2999kr*

Vårt team hjälper med takutredning, reparation och underhåll. Kontakta oss för en rådgivning eller för utryckning med temporär tätning. Säkerställ att ditt tak är i toppskick, vi hjälper dig.