ARTIKLAR

Takläckage av olika taktyper
– Unika utmaningar och lösningar.

Unika utmaningar och lösningar på olika byggnadstyper

Ett takläckage kan orsaka stora skador på din fastighet, oavsett byggnadstyp. Även om många frågeställningar kring takläckage är rätt vanliga, så finns det andra delar som fortfarande är outforskade. I denna artikel kommer vi ta oss ann unika utmaningar och lösningar för takläckage för olika byggnadstyper som, flerfamiljshus, kommersiella byggnader, äldre och k-märkta fastigheter, väderutsatta tak osv.

Eller är du kanske på jakt efter svar på frågorna över vad konsekvenserna kan bli av ett takläckage? Det kan du läsa mer om HÄR

Takläckage i flerfamiljshus och kommersiella byggnader

Flerfamiljshus och kommersiella byggnader ställs oftare inför utmaningar när det kommer till läckage. En av anledningarna är att dessa byggnader har mer komplexa konstruktionssystem, eller att man delar på konstruktionen i fastigheten. Här listar vi upp några av det faktorerna som gör dessa läckage lite svårare.

  • VVS – system: Fler VVS enheter på taket kan skapa fler genomförings punkter där läckage kan uppstå. Här är korrekt montage och tätning tunt genomföringarna avgörande för att förhindra läckage.  

  • Takterrasser: I dessa fastigheter är det vanligt med terrasser och takaltaner. En fastighet med terrasser kommer utsättas för mycket mer förslitning i dessa områden i form av belastningar och förslitningsskador. Även här är ett korrekt montage avgörande för utfallet över takläckage. Då ytan behöver vara väl förberedd för just detta ändamål.

  • Platta ytor: Även om det inte är några konstigheter alls att ha ett platt tak så finns det en del risken man ska vara medveten om, och kanske lite extra medveten när det handlar om större takytor. Är taket platt är det viktigt att det finns tillräckligt med avvattning i form av hängränna med stuprör eller en takbrunn. Oavsett vilken typ av avvattning taket har är det viktigt att se till att vattnet har ett fritt flöde från löv, grenar och smuts.

  • Delat ägarskap: När man bor i ett flerfamiljshus och då kanske delar på ägandet av fastigheten kan det uppstå problem om man inte är i synk med till underhåll. Om exempelvis ena delen av fastigheten inte har haft ett kontinuerligt underhåll och får ett läckage som sprider sig till den andres egendom är det lätt att tvister uppstår.

Fördjupning av takläckage

Takläckage kan lätt kännas ogreppbart, övermäktigt och lite svårt att förstå sig på. Men vi hjälper dig!
Med våra guider inom takläckage besvarar vi alla dina frågor och ger till till och med tips på hur du själv kan upptäcka och åtgärda ditt takläckage.

Takläckage på äldre/K-märkta byggnader

Äldre och historiskt märkta byggnader kommer med sin beskärda del av utmaningar när det kommer till takläckage. Men ingenting är omöjligt! Exempel på några av det utmaningar som du kan stöta på är:

  • Äldre material: När äldre byggnader får ett läckage är det vanligt att vi ser material och konstruktioner som inte används idag. Exempelvis kan det vara en takpanna som inte tillverkas längre, eternit tak som innehåller asbest, stentak osv. Detta kan göra återställningen mer omständlig då det kanske inte är möjligt att delreparera utan att en större yta behöver bytas. I och med detta brukar dessa projekt ofta dra i väg ganska mycket i pris.

  • K-märkning: Historiska byggnader kan ha en del strikta linjer att följa när man gör reparationer eller ändringar, vilket kan begränsa alternativen för att hantera läckor. Men k-märkning menar man i stora drag att utseendet och materialen inte får ändras fån sitt märkta ursprung, dessa märkningar kan även finnas på vanliga villa hus. Så har du ett sådant hus är ett råd att sköta sin underhållning. För om ett läckage uppstår kan det bli ett kostsamt projekt.     

Takläckage under extrema väderförhållanden

Byggnader som är lokaliserade där extrema väderförhållanden förkommer har sig utmaningar kring läckage. Som exempelvis:

Kyla: Även om det material vi använder idag klara många prövningar av extremväder så tenderar det till att ta stryk fortare. I kyla kan eventuella vattensamlingar som fryst få materialet att expandera och sammandra, som i sin tur kan få materialet att spricka. 

Värme: När taket utsätts för höga temperaturer kan solens UV stålar påskynda takets livslängd på materialet försämras snabbare, som kan leda till takläckage.

Vind: Vid hårda vindar så ökar risken för detaljskador som sönderblåsta, vindskivor, takpannor och plåtdetaljer. All som sitter monterat på taket fyller ett syfta, se om något har fått sönder är det viktigt att få detta åtgärdat för att undvika vidare skador och läckage.  

Takläckage på sedumtak

Ett grönt tak, även kallat sedumtak är ännu ett exempel på tak med utmaningar som har ökat i popularitet. När ett sådant tak ska läggas är förarbetet A och O för att få ett bra och hållbart slutresultat. För det är nämligen så, att om ett läckage har uppstått är det bokstavligt talat som att leta efter en nål i en höstack.

Underhåll är alltid viktigt men speciellt i detta fall. För om ett läckage har inträffat är risken stor att man behöver plocka ner sedumen för att lokalisera skadan. För att få veta hur du ska underhålla ditt tak på ett korrekt sätt är det bäst att vända dig till din valda leverantör för att få korrekt information för den valda produkten.

Takläckage på ett tak med solceller

Solceller är ett utmärkt val för att reducera dina energikostnader. Men, det kan vara ett litet hinder på vägen om det uppstår ett läckage. En anledning är att läckage och service är en lite gråzon för branschen då solceller fortfarande är väldigt nytt, så man vet inte riktigt ännu hur dessa ärenden ska hanteras.

Förberedelser: Innan du sätter solceller är det viktigt att se till att dit tak är redo för montaget. Då solceller har en livslängd på ca: 20 – 25 år så måste dit tak hålla den tiden. Så är du osäker på ditt taks skick är det bra att ta ut en taktekniker innan du sätter upp dina solceller.

Läckage: Nu har det uppstått ett läckage kring dina solpaneler, vad gör man? Som resterande takläckage ärenden så är det inte några problem att lösa själva läckaget, utan det är panelerna som kan vara ett hinder. Det som göra detta till en utmaning är att solcells företagen ofta undviker att hantera tak skador och takfirmor undviker gärna solcellerna.     

Förutom hos oss på TAK 2.0. Vi tar oss ann det ingen annan vågar. Här har vi hittat ett sätt att erbjuda våra kunder den service det behöver för att få stop på sitt läckage. Där vi antingen flyttar på paneler för att kunna fixa skadan eller byter ut eventuellt skadade paneler.

roffalena HäggblomLarsson
roffalena HäggblomLarsson
2024-02-12
Bra bemötande och proffsigt arbete.
Fredrik Larsson
Fredrik Larsson
2024-01-24
Har nu anlitat TAK 2.0 två gånger pga läckage vid skorstenar. Snabb, kompetent och pålitlig service vid båda tillfällena.
Simon Scheiwiller
Simon Scheiwiller
2024-01-18
Fick läckage vid skorsten och det regnade in. Ringde TAK 2.0 som kom redan samma dag. Efter ett tags sökande hittade dom problemet och stoppade läckaget. Jag är supernöjd med deras insats
Tomas Thorén
Tomas Thorén
2024-01-12
De kom samma dag vi ringde, vilket var snabbare än de vågade lova per telefon. Hantverkaren gav ett kompetent intryck och hjälpte oss även att kolla vissa saker med taket som låg utanför uppdraget.
Magnus
Magnus
2024-01-03
Mycket proffsigt och enkelt! Tillmötesgående och effektiva. Hade bråttom att få upp säkerhetsanordningar för sotarens säkerhet. Flera andra potentiella leverantörer krånglade och försökte översälja men TAK 2.0 lyssnade på behoven bäst. Varför inte en 5:a? Hade jag inte varit på plats hade arbetsplatån blivit för djup och sett ut som en stor trädkoja i metall på toppen av vårt kulturmärkta hus. Efter påpekande åtgärdades detta på ett kick och resultatet blev 100%. Kan varmt rekommendera TAK 2.0!
Erik Bergström
Erik Bergström
2023-12-11
Mycket fint hantverk från alla inblandade!

TAKLÄCKAGE JOUR

Det finns byggnader och taktyper som är mer utmanande än andra. Genom att förstå varför dessa taktyper är svårare är det lättare att planera sin underhållsplan därefter, men även vilka delar du bör ha lite extra koll på för att minimera risken för takläckage. Även om det finns många utmaningar med dagen nya gröna byggen, våra historiska fastigheter eller dom energimedvetna hushållen med solceller så är ingenting omöjligt för ett proffs.