ARTIKLAR

Omfattande takläckage guide
– Att hitta och reparera

Att hantera takläckage för olika taktyper med förebyggande åtgärder

Ett läckande tak kan orsaka stora skador på ditt hem. Därför är det är viktigt att hitta läckan så snabbt som möjligt. I denna artikel kommer vi förklara hur du lokaliserar och reparerar läckage över olika taktyper, hur du kan förebygga och minimera läckage med hjälp av underhåll. En steg för steg guide som du enkelt kan följa själv för att temporärt laga ett läckage till proffs hjälpen är på plats. Då kör vi!

”Även om takläckage kan orsakas av en rad olika anledningar, så finns det ändå en röd tråd i det vi ser som det vanligaste skadeorsakerna. Där du kan påverka utfallet själv med en enkel underhållsplan. ” Signe, Säljare TAK 2.0

Identifiera och laga läckage av olika taktyper

Med relativt enkla medel kan du hålla läckaget borta, men ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig och ett läckage inträffar. Med enkla medel kan du underhålla och provisoriskt täta taket själv vid ett läckage, som håller tills professionell hjälp är på plats att hjälpa er vidare.   

Platta tak: Just platta tak har oftast en asfaltsduk som det yttersta lagret som kan vara lite mer benägen till skador som sprickor, revor, och släppta klister skarvar. För dessa tak är det viktigt att undvika stillastående vattensamlingar, så kontroller a att det inte är stopp i någon avvattning för att undvika detta.

Om du har påträffat någon typ av skada på ytskiktet kan du med enkla medel provisoriskt laga detta med hjälp av takmassa/tätningsmassa som du stryker över skadan, eller använder klistret ihop en ny bit papp som du fäste över det skadade området.

Panntak: Ett läckage i ett tak med pannor kan kännas lite krångligare. Vanliga läckage orsaker på dessa tak är, trasiga pannor, trasiga och felmonterade plåtdetaljer, slitage och felmontering intill genomföringar. Om du har lyckats lokalisera ditt läckage finns det två enkla medel du kan ta till för att få det provisoriskt tätt. Ett är wakaflex, detta fungerar som ett stort plåster för taket och kan klistras fast över läckaget.

Det andra är aquaseal. Detta medel kan du också applicera över läckaget men passar sig bäst till skarvar och hörn där wakaflexen är lite kör bökig att få fast. Enkla underhåll för att minimera läckageriskerna för ett panntak är att byta ut dom trasiga pannorna, rensa avvattningen, kontrollera att det inte sitter några trasiga detaljen på taket som plåtar och vindskivor.  

Plåttak: Har du hittat ett läckage på ett plåttak kan det troligtvis komma från fals skarvarna eller genomföringar. Samma som med panntak så kan du enkelt täta provisoriskt med aquaseal. Underhåller för plåttak är i stor utsträckning tvätt och målning. Men också ha kol p sin avvattning, att det inte är stopp någonstans.

Eternittak: Detta material är någon som inte monteras längre då det innehåller asbest, men det finns fortfarande många tak kvar idag med dessa pannor. Just eternit är inget som du ska hantera själv, då riskerna för att få biverkningar och skador är stor och det inte hanteras på korrekt sätt.

Så har du ett sådant tak och påträffar ett läckage ska du ringa efter hjälp från er erfaren taktekniker med erfarenhet och kunskap kring hantering av asbest.

Har skadan redan varit framme?
– Vi tätar ditt tak
2999kr*!

Förbyggande underhåll och provisoriska tätningar

Att utföra regelbundet underhållsarbete kan hjälpa dig att minimera kostnaderna för servicearbeten och förlänga livslängden, sedan minskar även risken för takläckage. Nedan finner du 5 enkla steg som bör ingå i din underhållsplan.  

  1. Resa din avvattning 2–3 gånger per år. Förslagsvis höst/vår eller vid behov. Ta bort löv, kvistar och smuts som har fastnad med tiden. Du vill ha ett fritt flöde för vattnet att passera i, då stillastående vatten är en vanlig orsak till vattenskador och läckage. 

  2. Tvätta taket när du börjar se uppkomst av påväxt som exempelvis mossa. Bespruta sedan taket med mossbekämpningsmedel. Vid regelbundna kontroller av påväxt kan det räcka med att endast fylla på med besprutningsmedlet det nästkommande gångerna, dvs att bespruta innan ny påväxt har uppkommit.

  3. Gå upp på taket med jämna mellanrum, förslagsvis när du ska rensa din avvattning. Kontrollera då att ytan ser hel och ren ut och byt eventuella trasiga pannor om du har ett sådant tak, kolla så inga deltager är trasiga, plocka bort eventuella grenar som ligger på taket osv.

  4. Ha lite koll på din omgivning. Har du många angränsade träd kan det vara bra att ta bort det grenas som hänger över taket, då dom påskyndar processen för hur mycket och snabbt påväxten kommer tillbaka. Men också risken för hur grenar kan blåa ner och ha söder delar av taket. 
      
  5. Kolla takets insida. Har huset en vind är det väldigt enkelt att se hur råsponten mår och om det finns fukt eller mögelindikationer. Skulle du ha ett läckage kan du lättare identifiera skadan snabbt genom skickat på råsponten.

Har skadan redan varit framme?
– Vi tätar ditt tak
2999kr*!

Steg för steg på hur du ska hitta läckaget

Att hitta själva läckan behöver inte vara jättebökigt, men när vattnet droppar kan det vara lätt att stressen tar över och man vet inte hur situationen kan hanteras. Vi hjälper dig även här! En lätt guide att spara mer i mobilen som du kan ta fram om ett läckage inträffar som beskriver HUR du hittar skadan.

  1. När vattnet droppar så försöker du följa vattnet så gott du kan. Har huset en vind så kolla hur råsponten ser ut. Påträffar du vattenringningar eller mörka fläckar är det en indikation då fuktskada och kan vara där läckan kommer ifrån.

  2. Kolla på taket utifrån kring det område där du sett vatten på insidan. Gör en snabb översyn och se ifall något är trasigt sprucket.

  3. När du har hittat den troliga skadeorsaken är det viktigt att få stopp på vattnet snabbt. Under rubriken: Förbyggande underhåll och provisoriska tätningar ger vi tips på hur du själv kan genomföra dessa provisoriska tätningar på olika taktyper. 

  4. När taket är tätt så kan det fortsatt droppa ett tag till. När du har ett läckage ska vattnet färdas en bit från skadeområdet tills det att du har sett läckan i din bostad. Det vatten som ligger kvar i konstruktionen kommer att finna ut efter tätningen, så detta är inget att oroa sig över. 

    När det har slutat droppa efter tätningen kan du hälla vatten över området för att kontroller att du tätat på rätt ställe och att det håller vattnet borta.

  5. Ring en erfaren taktekniker från TAK 2.0 med kunskap inom takläckage, som hjälper dig vidare i nästa steg. Genom att kontrollera skadeområdet och fastställa skadeorsaken kan en rekommenderad åtgärdsplan lämnas över till kunden.  

Har skadan redan varit framme?
– Vi tätar ditt tak
2999kr*!

Fördelar med att täta temporärt

Detta är en framarbetat metod vi ser ha gett bra resultat till våra kunder. Genom att täta på detta sätt vid ett läckage får du snabbare bort läckaget och du minimerar skadorna. Det er en ro att veta att läckaget är borta för nu och du har tid på dig att ta in offerter och kolla vad du behöver göra att få en permanent och hållbar lösning. I och med det upplägget vet du som kund alltid var arbetet kommer kosta, vilket brukar bli mycket billigare i slutändan jämfört med löpande permanenta lösningar.

Att kontinuerligt underhålla ditt tak kommer ge väldigt mycket. Det ger taket en längre livslängd och minimeras läckage risken, genom att försåt hur du kan underhålla de olika taktyperna. Har väl ett läckage inträffat kan du enkelt täta själv tills hjälp kommer, och vet du inte vad du ska göra vid ett läckage har vi guider som hjälper dig. Underskatta inte dom temporära lösningarna, då dom har en förmåga att ge en positiv effekt på hushållskassan i slutändan.

Vill du läsa mer om takläckage av olika taktyper och förutsättning?

Behöver du hjälp med ditt takläckage?

Tänk på att försäkringsbolagen vanligtvis inte ersätter ärenden som orsakats av utomfrånkommande vatten. Vilket betyder att har du ett takläckage som ger vidare skador finns en risk att din försäkring inte täcker detta. Därför är det viktigt att få stopp på läckaget så snabbt som möjligt.