Är det möjligt att byta tak själv, och vad medför det för risker?

Takomläggning ett viktigt projekt som kräver noggrant övervägande. När du står inför beslutet att byta ut taket kanske du har tänkt tanken om detta är något som man utföra själv. Även dom det kanske låter lockande för hemmafixaren att ta sig ann detta projekt så är det viktigt att förstå sig på hela processen och vilka risker som medföljer.

Att byta tak själv kan vara en utmanade uppgift. Det kräver speciell kunskap och erfarenhet för att uppnå ett hållbart slutresultat. En av dom stora riskerna som finns med dessa typer av jobb är personskador. Att jobba på höga höjder kan vara farligt, speciellt utan rätt säkerhetsutrustning. Dessutom kräver det viss kunskap om hur man vistas på taket, så inget material tar skada eller går söder under arbetets gång, samt hur du vistas på taket för att minimera riskerna för personskada.     

En annan faktor att ta med i beaktning är tidsåtgången för projektet. Ett vanligt villatak tar om kring 3–4 veckor att lägga om, beroende på storleken. Denna tidsram är då räknar på ett professionellt team som jobbar heltid med projektet. Om vissa moment i projektet blir stillastående för långt kan visst material ta skada. Så om du överväger att göra detta själv så är det bra att ha detta med i beräkningarna.  

Arbetsbilar

Vill du lite tips och råd på vilket material som passar just ditt tak bäst? I denna artikel listar vi upp dom vanligaste material och deras fördelar. Men även en liten extra gobit om hur du kan gör mer miljömedvetna val inför din kommande takomläggning. Hur bra!

Vilka är fördelarna med att anlita en professionell takläggare?

Valet att anlita en professionell takläggare för ditt omläggnings projekt erbjuder fler betydande fördelar. Först och främst, en erfaren takarbetare har den erfarenhet och kunskap som är nödvändig för att försäkra ett högkvalitativt och hållbart slutresultat. Dom är uppdaterade med den senaste informationen gällande regler och monteringar för att uppnå full produktgaranti. Utöver sin kunskap har det tillgång till en rad speciella verktyg och material som inte alltid är tillgängliga på vardagliga byggvaruhus.   

Dessutom sparar du tid och ansträngning genom att anlita en professionell takläggare. Där du kan luta dig tillbaka och slappna av, med vetskapen att jobbet blir ordentligt och korrekt utfört där alla garantier finns. Om du skulle genomföra detta själv så går du miste om garantier. Monteras allt material enligt vald leverantörs monteringsanvisningar så har du produkt garantier för den specifika produkten men brukar vara mellan 3–5 år. Använder du en takläggare får du tryggheten med en helhets garanti på hela omläggningen, som brukar vara kring 10år. Vilket innebär att om något skulle hända och det exempelvis börjar läcka, så har du garantier och någon du kan ringa.   

Vilken försäkring ska en takläggare ha?

När du anställer en professionell takläggare ska den valda entreprenören ha en giltig företagsförsäkring. Dessa kan se lite olika ut och kan omfatta bland annat, egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, avbrottsförsäkring, entreprenörsförsäkring, olycksfallsförsäkring eller rättsskyddsförsäkring osv. Denna information är inget som företag har lättillgängligt som på exempelvis sin hemsida. Vill du ha ett bevis för att företaget innehar en giltig företagsförsäkring så får du kontakta din valda entreprenör för att be om ett intyg på detta.

För att få mer övergripande information kring takomläggningar tipsar vi om att läsa vår guide Praktiska aspekter kring takomläggning, där vi även går in på bland annat, bygglov, avfallshantering mm. Klicka HÄR för att komma till guiden.

Dags för en takomläggnig?

Önskar du hjälp med detta projekt är du mer än välkommen att kontakta oss på TAK 2.0. Vi är proffs på tak, och ger alla våra kunder skräddarsydda åtgärdsplaner som passar deras tak och förutsättningar.

Sammanfattning

Att lägga om dit tak själv är något som du absolut kan göra själv. Men att ta in hjälp av en professionell takläggare har många fördelar. Då kan du lita på att taket blir korrekt lagt och hållet måtten enligt dagens föreskrifter. Underskatta inte tidsaspekten om du själv ska utföra detta, och tänk lite extra på säkerheten när du vistas på taket. Med hjälp av er erfaren hantverkare kan du också förlita dig på dom garantier och medför ett sådant projekt om olyckan skulle vara framme.      

FÅ PROFFSHJÄLP TILL DITT TAK

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.