Takomläggningar av TAK 2.0

Ta del utav våra takomläggningar i form av bilder, omdöme från kund och även våra takproffss kommentarer på problemlösning under arbetetsgång.

Rolig fakta om tegeltak!

I Sverige finns tegeltak som är över 100 år gamla!

Få proffshjälp med takomläggningen!

 • Offert
 • Rådgivning
 • Proffsiga hantverkare

Vanliga frågor om taket


En takrenovering kan bli en mindre dyr historia, men kan samtidigt innebära större kostnader beroende på omständigheterna gällande ditt tak. Att renovera taket är inte det svåra, men att hitta en takfirma du kan lita på är ofta det större bekymret. Tak 2.0 har en lång historia av att ha jobbat med tak, och det finns inget tak som vi inte kan rätta till vid behov. 

Vi finns till hands för att genomföra en trygg och säker takrenovering – här svarar vi på de vanligaste frågorna!

Vad kostar ett takbyte per kvm?

Ett takbyte kostar mellan 1000 och 2000 kr per kvadratmeter att installera. Detta inkluderar kostnaden för materialet, arbete och eventuella avyttringsavgifter.  Ett takbyte är ett stort jobb och kostnaden kommer att variera beroende på storleken på ditt tak och vilken typ av material du väljer, och givetvis differerar kostnaden beroende på kvaliteten på valet av entreprenör.

Är plåttak dyrare än betongpannor?

Plåttak brukar vara dyrare än betongpannor. Men som vanligt är det individuella faktorer som avgör den exakta kostnaden. Den första faktorn är vilken typ av plåttak du väljer. Det finns tre typer av plåttak: korrugerad, stående fals och platt fals. Korrugerade plåttak är det populäraste valet och de är också det mest prisvärda alternativet. Plåttak med stående fals och platt fals är dyrare eftersom de kräver mer arbetskraft att installera.

Den andra faktorn som påverkar kostnaden är storleken på ditt tak. Plåttak är prissatta i kvadratfot, så ett större tak blir dyrare än ett mindre.

Den tredje faktorn är platsen för ditt hem. Tak i kallare områden blir dyrare än tak i varmare områden, eftersom plåten behöver vara tjockare för att hålla strukturen varm.

Hur länge håller ett tak med betongpannor?

Ett tak med betongpannor brukar hålla från 20 till 50 år. Detta kommer dock att bero på ett antal faktorer, såsom kvaliteten på de material som används, klimatet i ditt område och mängden underhåll som utförs.

En av fördelarna med betongplattor är att de är mycket hållbara och motståndskraftiga mot brand. De tål också hårda vindar och är inte mottagliga för röta eller insektsskador. Men de är tyngre än andra typer av takmaterial, så ditt hems struktur måste kunna bära vikten.

Kan man byta taket själv?

Man kan byta taket själv, det finns några faktorer att tänka på innan du bestämmer dig för att anlite eller att utföra det själv. Den första är lutningen, eller brantheten, på ditt tak. Om ditt tak har en lutning på 4/12 eller mindre anses det vara ett låglutande tak och är lättare att arbeta på. Ett medelhögt tak har en lutning mellan 4/12 och 9/12, medan ett tak med hög lutning har en lutning på 9/12 eller mer. Om du inte är säker på lutningen på ditt tak kan du alltid be en professionell om hjälp.

En annan faktor att tänka på är materialet i ditt tak. Plåttak är vanligtvis gjorda av stål, aluminium eller koppar. Om du har ett ståltak måste du använda specialverktyg och tekniker för att undvika att skada materialet.

Vilket tak är lättast att lägga?

Det lättaste taket att lägga är asfaltshingel, det är ett av de mest populära takmaterialen och många upplever det som det enklaste att installera. De kan installeras av en kvalificerad gör-det-själv eller av en professionell takläggare. Metalltak är också relativt lätta att installera, men de kräver speciella verktyg och färdigheter. Om du inte är säker på om du klarar installationen själv, är det bäst att anlita en professionell.

Tegeltak är ett annat populärt alternativ, men de kan vara svårare att installera än andra typer av tak.

Vilket tak är billigast?

Det billigaste taket är Shingel, det är ockå en av de vanligaste typen av tak. Plåttak är dyrare, men de håller längre och kräver mindre underhåll. Tegeltak är också dyrare, men de är mycket hållbara och ger ett unikt utseende. Om du inte är säker på vilket tak som är rätt för dig, prata med en takentreprenör för att få mer information.

Kan man byta delar av taket?

Man kan byta ut delar av taket, men det är inte alltid det bästa alternativet. Det är viktigt att rådgöra med en professionell för att avgöra om en partiell ersättning är tillräcklig eller om en fullständig ersättning är nödvändig.

Det finns flera faktorer som måste beaktas när man bestämmer sig för att byta ut en del av eller hela ett tak. Den första är takets ålder. Om taket är relativt nytt kan det bara behöva bytas ut delvis. Men om taket är äldre kan det vara bäst att byta ut det helt. Den andra faktorn är typen av skada. Om bara ett fåtal bältros är skadade kan en delvis ersättning vara allt som behövs.

Hur ofta behöver man lägga om ett tegeltak?

Ett tegeltak behöver i snitt läggas om efter 20-30år. Beroende på typ av tegel och klimat påverkas tegeltaket olika. I områden med svåra väderförhållanden eller där taket ständigt utsätts för solljus kan det dock behöva bytas ut oftare. Om du är osäker på hur ofta ditt tegeltak behöver bytas, kontakta en professionell takläggare för råd.

Hur byter man en takpanna?

Så här byter du en takpanna,

 1. Börja med att hitta den skadade brickan. Du kanske kan upptäcka det från marken, men om inte måste du ta dig upp på taket.
 2. När du har hittat den skadade brickan, använd en bändjärn eller kofot för att ta bort den. Var försiktig så att du inte skadar de omgivande plattorna.
 3. Ta sedan din nya bricka och placera den över öppningen där den gamla brickan var.
 4. Se till att den sitter ordentligt och fäst den sedan på plats med spikar eller skruvar.

Få kontakt med TAK 2.0

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.


  Våra omdömen

  Vi skickar ut förfrågan om att recensera TAK 2.0 via Google review till alla våra kunder efter avslutat arbete.
  Alla kunder som delar med sig av sin upplevelse uppskattas mycket!

  Mikael Rege
  Mikael Rege
  2023-02-27
  Lätt att få kontakt , återkopplar både mejlledes och telefoni/mess från inspektion /offert och åtgärd. Rekommenderas varmt Vänligen \Mikael från Sollentuna
  Walter Müller
  Walter Müller
  2023-02-25
  Trevligt bemötande och riktigt proffsiga.
  Alexzandra Backlund
  Alexzandra Backlund
  2023-02-24
  Installation av snörasskydd
  Hasan Vrazalica
  Hasan Vrazalica
  2023-01-26
  Riktigt bra!
  Peter Svensson
  Peter Svensson
  2022-12-27
  Mycket snabb, kompetent och trevlig service! Gjorde mig glad!
  Emma Samuelsson
  Emma Samuelsson
  2022-11-07
  Jag kontaktade många takfirmor men väldigt få ville ta sig an att utföra reparation på taket, utan erbjöd bara takomläggning. Men TAK 2.0 genom Signe återkopplade snabbt, kom ut och bedömde vad som behövde göras, lämnade en seriös bra offert och Oscar utförde arbetet snabbt och effektivt och med fantastisk kvalitet. Kommer anlita er igen, och tusen tack för den här gången!