Rikard Beckman
Rikard Beckman
2024-06-16
Mycket professionella och måna om ett komplett slutresultat.
Mats Gregorson
Mats Gregorson
2024-06-14
Lätta att samarbeta med
Lena Engvall
Lena Engvall
2024-05-18
Trevligt bemötande och fixade det jag ville ha åtgärdat snabbt!
Michael K
Michael K
2024-05-17
Mycket proffsigt team och även bra bemötande från administrationen. Kan verkligen rekommenderas!
Britt-Inger Asplund
Britt-Inger Asplund
2024-05-07
Snabba, kunniga och trevliga. Kom på besök och gick igenom vad som behövdes göras, offertförslag redan dagen efter och därefter anpassning med kund för genomförande. Vi känner oss mycket nöjda
Monica F
Monica F
2024-04-05
Ett företag som upplevs som seriösa och kunniga gällande takjobb! Trevlig personal och kundtjänst.
Zeliha kaya
Zeliha kaya
2024-03-21
Punktlig med tiden vilket var bra . Tillgängliga när man har frågor.
Björn Alström
Björn Alström
2024-03-21
Bra information
Andreas Thunberg
Andreas Thunberg
2024-03-21
Mycket proffsiga takläggare! Kunniga och trevliga med fint resultat på ett helt nytt tak. La om ca 120 kvm med omfattande plåtarbeten.

Guide med underhållsplan och svar på frågorna: vad, hur och varför kring papptak

I ökande popularitet för de husägare som är ute efter ett pålitligt och kostnadseffektivt alternativ har vi papptaket. Eller ligger miljöaspekterna varmt om hjärtat? Här kommer vi förklara allt ifrån vad papptak är, till vilka fördelar som finns, underhålls tips, hur ett montage går till osv. 


Vad är ett papptak?

Papptak eller tätskikts tak som det också kallas är ett vattenavvisande material som består av asfalts liknande petroleumtjära, som ger taket ett bra skydd mot vatten och kraftiga väderförhållanden.

Mer information om papptak hittar du HÄR

Upptäck fördelarna med papptak

Vill du veta allt om papptak – från vad det är till hur du underhåller det? Lär dig varför papptak blir alltmer populärt bland husägare. Kontakta oss idag för att få mer information kring papp tak oh boka ditt kostnadsfria platsbesök. 

Hur lägger man ett papptak?

Även fast ett montage av tätskikt / papp kan vara snabbt utfört så kräver det en hel del precision, planering, kunskap och att du har rätt verktyg. Se vår 5 stegs lista för hur ett tätskiktsmontage går till.

  1. Förberedelser – Se till att takytan är ren och torr innan arbetet påbörjas. Om någon papp skulle behöva rivas är det i detta steg det ska utföras.

  2. Underlagspapp – Papp monteras i två lager, underlagspapp och ytskikt. Underlagspappen fäster man direkt mot undertaket som oftast är av råspont. Infästningen görs med papp spik eller klammer.
     
  3. Detaljer – Har taket detaljer som kräver underbeslag monteras det nu. Även fotplåtar för kommande hängränna monteras, och övriga detaljer som vindskivor, takbrunn osv.

  4. Ytskiktet – Nu kommer den yttersta pappen att monteras. Här kommer vi in på en del om planeringen/precision som vi nämnde tidigare. Pappen behöver ha ett visst cm mått i uppvik mot hinder och ett visst cm mått i överlapp mot kommande våd. Själva pappen bränner man fast samt fäster mad pappspik. Undertill så finns det en klisterremsa, det är där du spikar och sedan värms remsan upp med en öppen låga och därefter trycks den fast mot överlappande våd. Utförandet av detta moment kräver också en utbildning som heter: Heta arbeten.    

Slutfinish – Nu monteras det eventuell taksäkerhet, nederbeslag på genomföringar och avvattning.

Underhållsplan och reparationer av papptak

Att regelbundet underhålla dit tak och reparera skador är A och O för att uppnå maximal livslängd för ditt tak. Det kan vara svårt att veta vad man enkelt kan göra själv för att underhålla och ta hand om sitt tak. Här har vi några tips på underhåll för just papptak:

  • Kontroller – Att regelbundet ta sig upp på taket och bara kolla hur allt ser ut är en bra början. Kolla då efter sprickor, bubblor och hur skarvarna mellan pappvåderna ser ut, ifall dom har börjat släppa.

  • Tvätt och rengöring – Man ska inte underskatta taktvättar i sin underhållsplan. Med tider så kommer taket att angripas av påväxt, vilket inte är något konstigt, men det behöver tvättas bort så växtlighetens rötter och sporer letar sig ner i pappen och dom drar även till sig fukt. Så har du ett tak med påväxt ökar risken för skador.

  • Reparationer – Har taket luftbubblor, sprickor, trasiga plåtdetaljer eller andra skador är det viktigt att åtgärda dessa så snart som möjligt så att inte du får vidare skador på fastigheten. Du kan själv täta eventuella sprickor med en asfaltsmassa som penslas över skadan. Men ha i åtanke att dessa reparationer inte är en långsiktig lösning och bör senare kompletteras med en mer hållbar lösning. Men du köper dig tid och kan förhindra att skadan växer.

  • Avvattningen – Utför regelbundna kontroller på hängrännor, stuprör eller takbrunn. Rensa bort löv, kvistar och annan smuts som kan sätta stop i avvattningen och orsaka stillastående vattensamlingar som tränger sig vidare på fel ställen. Detta kan i sin tur kan leda till takläckage. Och till sist kontroll av själv materialet, påträffas trasiga delar är det bra att byta ut. 

Så här lägger du ett papptak

Behöver du hjälp med att lägga eller underhålla ett papptak? Hos oss kan du få en detaljerade steg-för-steg-guide och underhållsplan för ett hållbart tak. Kontakta oss för att få ta del av dessa skräddarsydda åtgärdsplaner och takomläggningar.

Fördelar med papptak

Ett papptak medför många fördelar, det stora fördelarna för en husägare är bland annat:

  • Priset – Jämfört med andra alternativ på marknaden har papptaken generellt sett en lägre prisbild.
  • Snabbt montage – Att lägga ett papptak går snabbare att lägga en exempelvis ett panntak eller shingeltak.
  • Materialet flexibilitet – Papp är lätt anpassat till tak i alla dess olika former, vinklar och vrår. Du kan till och med ha vis papp på tak med minuslutning.
  • Hållbarheten – Ett papptak som är väl och bra underhållet kan hålla upp emot 25 – 30 år.

    Vill du veta mer om energieffektivisering av papptak? Ta en kik HÄR

Sammanfattning

Papptak / tätskiktstak är ett ekonomiskt alternativ som passar det flesta tak. Med rätt kunskap i ryggsäcken gällande montering och underhåll av taket kommer du utvinna dess maximala livslängd och veta nät det är dags att de om hjälp. För att få ut ett så bra och hållbart resultat som möjligt är det en fördel att ta in professionell hjälp av en takläggare med erfarenhet av tätskiktstak. 


Få professionell takhjälp – begär offert idag

Vårt team hjälper med takutredning, reparation och underhåll. Kontakta oss för en gratis offert och upplev vår expertis. Säkerställ att ditt tak är i toppskick – begär offert nu.