ARTIKLAR

Konsekvenserna av ett takläckage
– Strukturella påverkningar och hälsoeffekter

Strukturella påverkningar och hälsoeffekter

Lär dig konsekvenserna kring ett takläckage som är en vanlig åkomma och kan leda till en uppsjö av olika problem för fastigheten. Det är viktigt att åtgärda läckan så snabbt som möjligt för att förhindra vidare skador på fastigheten och din hälsa. I denna artikel kommer vi utforska konsekvenserna av ett takläckage, effekter av luftkvalitén i sin inomhus miljö och strukturella problem av fastigheten som lätt uppstår vid en för lång exponering av vattenskador. 

Takläckage och mögel – En vanlig hälsofara

Ett av de primära problemen förknippade med takläckage är den potentiella mögel påväxten. Eftersom möglet trivs som bäst i fuktiga miljöer, så kan ett läckande tak skapa det perfekta förutsättningarna för mögelsporerna. Att ha en mögelpåväxt i ditt hem kan vara en fara för hälsan, med effekter som bland annat:

Andningsproblem – Mögelsporer kan ge allergiska reaktioner, astmaattacker och allmän andningspåverkan. Speciellt för dom med redan existerande andnings sjukdomar eller nedsatt immunförsvar.

Hudirritationer – Exponering för mögel kan orsaka rodnad, klåda och hudutslag och en allmänpåverkan av hudirritation.

Ögonirritation – För känsliga individer är det inte ovanligt med irritation i ögonen, som exempelvis rödsprängda ögon, klåda/sveda och att det rinner från ögonen.

Huvudvärk och trötthet – Att exponeras för mögel under en längre tid kan leda till huvudvärk, trötthet, sömnsvårigheter och en allmän sjukdomskänsla.         

Att ha mögel i sitt hem behöver medföra dessa konsekvenser för det personer som vistas i miljön. Men det är bra att vara medveten om att det kan ha en hälsopåverkan. Därför är det väldigt viktigt att åtgärda dit takläckage så snart som möjligt för att minimera riskerna med mögel och dess konsekvenser.

Utmaningar med unika lösningar

Idag finns det en rad olika material och lösningar för våra yttertak. Därför kan det vara svårt att veta vad man bör ha lite extra koll på för att undvika takläckage. Oavsett om du har papp, pannor, monterat solceller eller kanske har ett sedumtak, så tar vi oss ann alla utmaningar med unika lösningar.

Luftkvalitén och takläckage – Hur påverkar påverkas inomhusmiljön?

Att läckage kan också ha en påverkan över luftkvalitén i ditt hem. När vatten tar sig in i byggnadens struktur kan det leda till ökad luftfuktighet och främja påväxten av mögel som i sin tur kan framkalla allergier. Dessa typer av ”föroreningar” kan cirkulera genom din bostad, vilket i sin tur försämrar luftkvalitén och kan orsaka hälsoproblem. För att skydda din hälsa och upprätthålla en komfortabel inomhusmiljö så är det viktigt att ta tag i läckage och allmänna vatten/fukt problem så fort som möjligt. 

När takläckage och liknande skador har inträffat är det vanligt att man vänder sig till sitt försäkringsbolag. Som husägare är det bra att vara insatt i vilka delar som din försäkring faktiskt täcker och kanske framförallt inom kategorin tak, då det finns parametrar som gör det svårt att få ersatt. Självklart har vi satt ihop en guide för just detta ändamål, som du hittar HÄR

Strukturella problem orsakade av takläckage och dess påverkan på byggnaden

Bortom hälsoriskerna som kan accessoars med takläckage, har vi konsekvenserna på själv byggnaden som lätt kan bli stora om dom inte åtgärdas. Exempelvis:

Försvagad takkonstruktion – Lång exponering av vatten kan leda till strukturella problem för dit tak. Potentiellt kan detta ha en skadande effekt på bland annat takstolarna som är bärande för yttertaket. Dåliga takstolar kan medföra en risk för takets bärighet. 

Skadad isolering – Blöt isolering förlorar sin isolerande förmåga. Med sin nedsatta förmåga att isolera kommer energikostnaderna för hushållet troligtvis att gå upp och medföra en dyr uppvärmning.

Ruttet virke – I hållande fukt och vatten kan föra att virket i konstruktionen börja ruttna och det plåtdetaljer som finns kan börja rosta. All typ av skada på byggnadens konstruktion kan ha en försvagande effekt på den strukturella hållbarheten.  

Skador på invändig ytbehandling – Att få skador på det som vi kan kalla dom estetiska delarna är vanligt, då det ofta är då kan upptäcker ett läckage, att det exempelvis kan rinna vatten länge en vägg. Dessa skador kan medföra flagnande färg, bubblor i taper, resningar i golven osv.

Förebygga takläckage – Tips på underhåll och inspektioner.

Att förebygga takläckage och hantera skador korrekt kan ha stor hjälp i att undvika läckage och det skor som medför. Här listar vi upp lite tips på underhåll och inspektioner för att hålla dit tak i toppskick.

Regelbundna inspektioner – Schemalagda tider på året då du gör en inspektion av taket, förslagsvis vår och höst. Efter kraftigt väder som vind, regn eller tungt snöfall är det bra att lägga in en extra inspektion. Under dessa inspektioner ska kolla så att allt ser ut att vara i sin ordning, helt och rent. Genom att göra dessa regelbundna kontroller så är det lätt att upptäcka skor i tid och få dom åtgärdade. I detta skede är det även ett utmärkt tillfälle att byta ut eventuella trasiga pannor om du har ett sådant tak.

Rensa avvattningen – Att rensa sin avvattning är något som är bra att föra 2–3 gånger per år. Kanske i samband som dina schemalagda inspektioner? Här ska du rensa bort alla löv, kvistar och smuts så vattnet har ett fritt flöde. Påträffat dy någon trasig detalj är det även bra att få den utbytt.

Miljön på vinden – Kontrollera miljön och materialet på vinden. Se ifall det finns några mörka fläckar på råsponten, eller rinn märken då det kan vara en indikator på fukt och mögel. Luften på vinden är också bra att kolla på, dvs hur ventilationen ser ut. Är det en dålig luftgenomströmning så brukar man kunna känna det på lukten. Du kanske känner igen uttrycket att något ”luktar instängt/mögel”, det kan vara ett tecken på stillastående luft.   

Takets ålder – Ha koll på ditt taks ålder samt det övergripande skicket. Beroende på vilket material yttertaket hat så kan det hålla allt från 15 – 50 år. Kolla upp vilken den generella livslängden är för det material just ditt tak har, så när dit tak börjar närma sig det tidsspannet är det bra att hålla lite extra koll.

Sammanfattning

Genom att följa dessa tips på underhåll i kombination med att hjälp av professionella taktekniker, så kan du minimera risken för takläckage och skydda ditt hem från vidare strukturella skador samt negativa hälsoeffekter. Regelbundet underhåll och att kontinuerligt byta ut trasiga detaljer är grundläggande för ett hälsosamt tak och ger dom bästa förutsättningarna för hälsa och välmående.   

roffalena HäggblomLarsson
roffalena HäggblomLarsson
2024-02-12
Bra bemötande och proffsigt arbete.
Fredrik Larsson
Fredrik Larsson
2024-01-24
Har nu anlitat TAK 2.0 två gånger pga läckage vid skorstenar. Snabb, kompetent och pålitlig service vid båda tillfällena.
Simon Scheiwiller
Simon Scheiwiller
2024-01-18
Fick läckage vid skorsten och det regnade in. Ringde TAK 2.0 som kom redan samma dag. Efter ett tags sökande hittade dom problemet och stoppade läckaget. Jag är supernöjd med deras insats
Tomas Thorén
Tomas Thorén
2024-01-12
De kom samma dag vi ringde, vilket var snabbare än de vågade lova per telefon. Hantverkaren gav ett kompetent intryck och hjälpte oss även att kolla vissa saker med taket som låg utanför uppdraget.
Magnus
Magnus
2024-01-03
Mycket proffsigt och enkelt! Tillmötesgående och effektiva. Hade bråttom att få upp säkerhetsanordningar för sotarens säkerhet. Flera andra potentiella leverantörer krånglade och försökte översälja men TAK 2.0 lyssnade på behoven bäst. Varför inte en 5:a? Hade jag inte varit på plats hade arbetsplatån blivit för djup och sett ut som en stor trädkoja i metall på toppen av vårt kulturmärkta hus. Efter påpekande åtgärdades detta på ett kick och resultatet blev 100%. Kan varmt rekommendera TAK 2.0!
Erik Bergström
Erik Bergström
2023-12-11
Mycket fint hantverk från alla inblandade!

TAKLÄCKAGE JOUR

Vi erbjuder en 24-timmar jour med snabb utryckning för att hjälpa dig med ditt takläckage, ta del av vår service för takläckage här! >