Vanliga frågor med takläckage:
Takläckage är när utifrånkommande vatten letar sig in via brister i taket. Ett takläckage kan uppstå av flera anledningar. Taket kan ha skadads vid ovarsam snöskottning, åldersförändringar eller brister vid genomföringar som skorsten, ventilation och avluftningsrör. Även yttre påverkan som fallande trädgrenar eller träd kan också orsaka takläckage.
Läckande tak täcks inte av förskärningen om:
· Taket är felaktigt utfört
· Att läckaget beror på slitage eller ålder
· Snötryckskador
· Frysskador
Läckande tak som vanligtvis täcks av försäkringen:
· Stormskada
· Ovanligt kraftig nederbörd
· Plötsligt oförutsedd händelse tex. Ett träd faller ned på taket
Läs mer under
“Vad täcker försäkringen vid en vattenskada”
Laga papptaket görs bäst med en delreparation av papptak genom att bränna kompletterande tätskikt på problemområdet. Ibland krävs det även byte plåtdetaljer angränsande till lagningen för ett bra resultat.
Det är möjligt om taket inte är för gammalt och om det befintliga tätskiktet är rätt monterat. Är taket för gammalt, slitet eller felmonterat kan en reparation inte genomföras, då är det en omläggning papptaket som behövs.
Tätningar som inte bränns på ytan är endast provisoriska lösningar, har det börjat läcka i papptaket krävs det en ordentlig lagning av papptaket.
Hitta takläckaget i papptaket och täta med tätningsmassa Rust-Oleum Fillcoat Fiber. Läckage i papptak uppstår oftast där vatten blir stående vid skarvar, uppvik, brunnar och genomföringar som ventilationsrör och skorsten. Vissa läckage är för stora för att kunna tätas med tätningsmassa och kräver då att nytt tätskikt bränns på det skadade området. Jobba alltid säkert på taket med livlina och sele.
Täta takläckaget i tegel/betong taket med tätningsmassa Rust-Oleum Fillcoat Fiber och byt ut skadade takpannor. Mätta det påträffade läckaget och se till att plåtar och takpannor ligger tätt. Takläckage på tak med tegel och betongpannor hittas oftast vid genomföringar som skorsten, avlutningsrör och andra genomföringar. Se till att jobba med livlina och sele och alltid arbeta säkert på taket. Är taket blött finns stor halkrisk.
- Kontrollera råsponten på vinden för att se vart läckaget är
- Koppla dig säkert i taktsäkerheten med sele och ta dig till skadeområdet
- Lokalisera läckaget i plåttaket
- Täta rikligt med takfogen FillCoat Fiber
Täta hålet plåttaket genom att applicera rikligt med tätningsmassan Fillcoat Fiber. Om hålet i plåttaket är i en fals/skarv så öppnar du upp skarven några millimeter och tätar med ABRA m82 för att sedan slå ihop skarven/falsen med en plastklubba.
ABRA m82 är anpassat för falsar/skarvar i plåttak då den inte torkar eller fryser vilket ger ett mycket bra resultat. Ett bra tips är att leta efter vart på taket vatten skulle kunna bli stående, oftast är det vart problemet ligger.
I vissa fall är läckaget vid genomföringar i taket så som ventilationsrör och avlutning eller skorsten. Kom ihåg att plåten kan vara mycket hal, jobba alltid med livlina och sele och korrekt förankring.
När det gäller taktätning av plåttak är det viktigt att kontrollera områdena i närheten av ett upptäckt hål, det är inte ovanligt att det finns flera brister
Täta skruvhål i plåttak eller plåtdetaljer med tätningsmassa Fillcoat Fiber. Mätta hålet med rikligt med tätningsmassa. Se till att se över taket av de delar som angränsar det upptäckta hålet för att hitta andra eventuella hål eller brister som behöver tätas. Alla tätningar är provisoriska och bör lagas permanent inom några veckor.
Få proffshjälp med takläckan!
VILLKOR JOURPAKET
Utöver att vi tätar det fuktskadade taket tar vi även fram en kostnadsfri offert på de eventuella åtgärder vi upptäcker under vår utryckning. Läs gärna våra villkor på vad som ingår i jourpaketet.
Det vi behöver från er
Vid utryckning skickar vi ett mail till er angivna e-mailadress där ni behöver bekräfta era uppgifter samt er beställning. Ni behöver även vara på plats när vi kommer ut.
Boka jourpaketet för 2999kr:
Vad täcker försäkringen vid en vattenskada?
Ovanligt kraftig nederbörd, stormskada eller plötsligt oförutsedda händelser som ett fallande träd täck vanligtvis av försäkringen. När det kommer till övriga skador på taket som ett läckage där skadeorsaken är exempelvis slitage, ålder, felaktigt utförande, snötrycksskador eller frysskador så täcker inte försäkringen. Försäkrings skador kan vara svårt att ha koll på och för fullt försåtligt att man förutsätter att ens hemförsäkring täcker det mesta, vilket den kanske gör, förutom dit tak. Det finns en begrepp inom detta som kan kallar för Utomfrånkommande vatten, vilket innebär att en skada som orsakats utifrån fastigheten inte täcks av försäkringen. Varför kan man då fråga sig, jo för att tak skador i det här fallet som uppkommit utifrån fastigheten är något som i en del fall kunnat förhindras eller förutse. Ålder, förslitnings skador eller felmontering är dit ansvar som fastighetsägare att hålla koll på, att allt är i sin ordning. Samma sak med snötrycksskador, där fastighetsägaren håller ansvaret att takets skottas.
En stor del i att kunna förutse och förhindra dessa skador är underhållet. Att du med jämna mellanrum tar dig upp på taket för att se hur allt ser ut. Finns det några trasiga pannor som behöver bytas ut, hur ser plåtdetljerna ut kring genomföringar eller takfönster, var vindskivorna gjort sitt och behöver ytas ut. Dessa aspekter har en stor åverkan på takets livslängd och risken att ett läckage inträffar. Ett tips är att ta in en takläggare på en så kallad taköversyn, då en yrkeskunnig går igenom hela taket för att bedöma status och se om något behöver kompletteras för att maximera livslängden.
För att summéra: Du som fastighetsägare är ytterst ansvarig för fastigheten och dess underhåll. Uppkommer skador på taket vid utanfrånkommande vatten som kunnat förhindras med korrekt utfört underhåll så täcker inte försäkringen, om det inte orsakats av extrema väderförhållanden eller plötsligt oförutsedda händelser.
Få proffshjälp med takläckan!
Har du frågor eller behöver hjälp av takspecialister?
Osäker på om det är ett takläckage?
Ibland vill man utreda själv innan man tar in hjälp. Läs mer om vanliga symptom av takläcka.