Guide med underhållsplan och svar på frågorna:
vad, hur och varför kring papptak.

I ökande popularitet för de husägare som är ute efter ett pålitligt och kostnadseffektivt alternativ har vi papptaket. Eller ligger miljöaspekterna varmt om hjärtat? Här kommer vi förklara allt ifrån vad papptak är, till vilka fördelar som finns, underhållstips, hur ett montage går till osv.  
 

Vad är ett papptak?

Papptak eller tätskikts tak som det också kallas är ett vattenavvisande material som består av asfalts liknande petroleumtjära, som ger taket ett bra skydd mot vatten och kraftiga väderförhållanden.
Mer information om papptak hittar du HÄR

Fördelar med papptak

Ett papptak medför många fördelar, det stora fördelarna för en husägare är bland annat:

 • Priset – Jämfört med andra alternativ på marknaden har papptaken generellt sett en lägre prisbild.
 • Snabbt montage – Att lägga ett papptak går snabbare att lägga en exempelvis ett panntak eller shingeltak.
 • Materialet flexibilitet – Papp är lätt anpassat till tak i alla dess olika former, vinklar och vrår. Du kan till och med ha vis papp på tak med minuslutning.
 • Hållbarheten – Ett papptak som är väl och bra underhållet kan hålla upp emot 25 – 30 år.

  Vill du veta mer om energieffektivisering av papptak? Ta en kik HÄR


Hur lägger man ett papptak?

Även fast ett montage av tätskikt / papp kan vara snabbt utfört så kräver det en hel del precision, planering, kunskap och att du har rätt verktyg. Se vår 5 stegs lista för hur ett tätskiktsmontage går till.

 1. Förberedelser – Se till att takytan är ren och torr innan arbetet påbörjas. Om någon papp skulle behöva rivas är det i detta steg det ska utföras.
 2. Underlagspapp – Papp monteras i två lager, underlagspapp och ytskikt. Underlagspappen fäster man direkt mot undertaket som oftast är av råspont. Infästningen görs med papp spik eller klammer.
   
 3. Detaljer – Har taket detaljer som kräver underbeslag monteras det nu. Även fotplåtar för kommande hängränna monteras, och övriga detaljer som vindskivor, takbrunn osv.
 4. Ytskiktet – Nu kommer den yttersta pappen att monteras. Här kommer vi in på en del om planeringen/precision som vi nämnde tidigare. Pappen behöver ha ett visst cm mått i uppvik mot hinder och ett visst cm mått i överlapp mot kommande våd. Själva pappen bränner man fast samt fäster mad pappspik. Undertill så finns det en klisterremsa, det är där du spikar och sedan värms remsan upp med en öppen låga och därefter trycks den fast mot överlappande våd. Utförandet av detta moment kräver också en utbildning som heter: Heta arbeten.     
 5. Slutfinish – Nu monteras det eventuell taksäkerhet, nederbeslag på genomföringar och avvattning.Underhållsplan och reparationer av papptak

Att regelbundet underhålla dit tak och reparera skador är A och O för att uppnå maximal livslängd för ditt tak. Det kan vara svårt att veta vad man enkelt kan göra själv för att underhålla och ta hand om sitt tak. Här har vi några tips på underhåll för just papptak:

 • Kontroller – Att regelbundet ta sig upp på taket och bara kolla hur allt ser ut är en bra början. Kolla då efter sprickor, bubblor och hur skarvarna mellan pappvåderna ser ut, ifall dom har börjat släppa.
 • Tvätt och rengöring – Man ska inte underskatta taktvättar i sin underhållsplan. Med tider så kommer taket att angripas av påväxt, vilket inte är något konstigt, men det behöver tvättas bort så växtlighetens rötter och sporer letar sig ner i pappen och dom drar även till sig fukt. Så har du ett tak med påväxt ökar risken för skador.
 • Reparationer – Har taket luftbubblor, sprickor, trasiga plåtdetaljer eller andra skador är det viktigt att åtgärda dessa så snart som möjligt så att inte du får vidare skador på fastigheten. Du kan själv täta eventuella sprickor med en asfaltsmassa som penslas över skadan. Men ha i åtanke att dessa reparationer inte är en långsiktig lösning och bör senare kompletteras med en mer hållbar lösning. Men du köper dig tid och kan förhindra att skadan växer.
 • Avvattningen – Utför regelbundna kontroller på hängrännor, stuprör eller takbrunn. Rensa bort löv, kvistar och annan smuts som kan sätta stop i avvattningen och orsaka stillastående vattensamlingar som tränger sig vidare på fel ställen. Detta kan i sin tur kan leda till takläckage. Och till sist kontroll av själv materialet, påträffas trasiga delar är det bra att byta ut. 

   

Sammanfattning

Papptak / tätskiktstak är ett ekonomiskt alternativ som passar det flesta tak. Med rätt kunskap i ryggsäcken gällande montering och underhåll av taket kommer du utvinna dess maximala livslängd och veta nät det är dags att de om hjälp. För att få ut ett så bra och hållbart resultat som möjligt är det en fördel att ta in professionell hjälp av en takläggare med erfarenhet av tätskiktstak.  

FÅ PROFFSHJÄLP TILL DITT TAK

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.