Vanliga frågor gällande papptak!

Hur länge håller ett papptak?

Ett tätskiktstak kan hålla upp till 25-30 år och är ett av det billigare alternativen när det kommer till omläggningar.

När bör jag utföra en besiktning av mitt tak?

Runt 10 år efter nymontering bör du hålla ett extra öga på ditt tak. Givetvis bör papptaket hålla mycket längre, men inom denna tid vill du ha kontrollerat taket innan garantier och dina rättigheter i konsumenttjänstlagen löper ut.

Jag ska göra en egen kontroll av papptaket, vad letar jag efter?

Utför endast kontroll av ditt tak om det är platt och säkert att tillträda taket. När du tittar på ditt papptak efter brister vill du kontrollera duken så att det inte finns krackeleringar eller andra brister så som att den sandade-ytan (skiffret) är borta. Du tittar i skarvarna på duken så att det inte heller där finns krackeleringar. Om du hittar något av dessa bör du ta in rådgivning från proffesionella takarbetare.

Vad är de vanligaste felen vid montering av papptak?

Vanligaste felet vi har upptäckt på diverse tak är att det tidigare montörerna inte följer AMA Hus 18’s regler. Vilket är kritiskt om man ska lämna garanti till kunden. Väldigt ofta har det varit brist på det vi kallar för ”kappor”. Kappor monteras mot tillexempel fasad eller runt ett krön för att täta dom svagare punkterna på taket, dessa har varit felaktigt monterade eller helt enkelt saknats.

Vilken pappduk ska jag använda till mitt papptak?

Vi använder oss utav Bitumen baserat tätskikt med klassning SBS5000. 

Rolig fakta om papptak

Bredden på tätskiktets våder/rader kan visa hur gammalt taket är eller på ett ungefär vilket årtionde det är lagt. 

Hur mår ditt papptak?

Få proffshjälp!

TAK 2.0 utför kontroller av alla typer av tak mot både privatpersoner och företag. Det vi tittar efter på papptaken är om det finns brister eller krackeleringar i tätskiktsduken eller skarvarna i duken. Vi tittar också på skiffret (den sandadeytan på duken) att det finns kvar. Upptäcks någon av dessa behövs proffessionel rådgivning. 

Takläggare stockholm

Gör det själv!

Oftast använder man papptak för platta tak, det kan därför vara svårt att avgöra när det egentligen är dags att byta ut och fräscha upp taket. Som fastighetsägare är man som regel inte uppe och traskar på taket – har du ett platttak rekommenderar vi att kolla till papptaket max 10år efter att det monterats, detta kan du göra själv på eget ansvar om du har säkert tillträde och ett platttak. Detta ger dig en bra insikt i hur ditt tak mår och hur bra monteringen & materialvalet blev vid installation. 

Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Hur ofta ska man lägga om sitt papptak?

Ett papptak har en livslängd på mellan 25-30 år om taket underhålls och är rätt byggt. Det gäller vanliga papptak som bitumenbaserade så som Icopal. Det finns också tätskikt som är gummibaserade så som Resitrix, som har en livslängd på upp till 50 år, dessa används oftast inte på vanliga tak med bra lutning.


Mossa på Papptak

Det är viktigt att underhålla sitt tak för att öka livslängden på papptaket och undvika takläckage. Mossa på taket behöver därför rännas bort med piassavakvast och sedan besprutas. Vi rekommenderar medlet BPS 7111 vilket är godkänt för behandling av takpapp. Vänta tills papptaket är torrt innan applicering för bästa resultat. Använd aldrig högtryckstvätt på taket då det skadar skiffret på takpappen och kan skapa takläckage i skarvar i ytpappen.

Lutning på papptak

Ett papptak har vanligtvis en lutning mellan 4-25 grader. Vid för låg lutning skapas risk att vatten blir liggande och kan skapa is-spårningen i skarvarna med åren. Vid för lågt fall kan man montera fallkilar för att öka lutningen till godkänd nivå. Minsta lutningen på takpapp kan dock vara 1-2 grader, men då rekommenderas gummibaserat tätskikt, så som resitrix.

Tak verktyg

Hur mycket kostar ett papptak?

Kostnaden för ett nytt papptak beror på hur många kvadratmeter taket är och antalet hinder, meter uppvik, plåtdetaljer och omfattningen av ställning som behövs. Skicket på taket avgör priset för eventuell rivning eller om det går att montera på befintlig takpapp. Vi kommer allt oftare ut till kunder som valt ett billigt alternativ och sedan behöver lägga om sitt tak på nytt.   Nedan finns en lista på exempelpriser.

Papptak pris 2022:

  • Rivning: 150-200kr/m2 ex moms
  • Yta: 350-450 kr/m2 ex moms
  • Hinder: 250-1250kr ex moms
  • Uppvik: 250 -350 kr/m ex moms
  • Plåt: beror på om det är tillverkning eller plåt som finns på hyllan i butik.
  • Ställningen: 20 000 – 25 000 kr för normalstor villa ca 125m2 ex moms
  • Hantering soppor: 450 – 9000kr beroende på storlek av papptaket. ex moms
  • Rullställning vid mindre projekt: 3500 – 4000 kr ex moms

Kontakta TAK 2.0

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.