Vanliga frågor gällande papptak!

Example Site - Frequently Asked Questions(FAQ)
Hur länge håller ett papptak?

Ett tätskiktstak kan hålla upp till 25-30 år och är ett av det billigare alternativen när det kommer till omläggningar.

När bör jag utföra en besiktning av mitt tak?

Runt 10 år efter nymontering bör du hålla ett extra öga på ditt tak. Givetvis bör papptaket hålla mycket längre, men inom denna tid vill du ha kontrollerat taket innan garantier och dina rättigheter i konsumenttjänstlagen löper ut.

Jag ska göra en egen kontroll av papptaket, vad letar jag efter?

Utför endast kontroll av ditt tak om det är platt och säkert att tillträda taket. När du tittar på ditt papptak efter brister vill du kontrollera duken så att det inte finns krackeleringar eller andra brister så som att den sandade-ytan (skiffret) är borta. Du tittar i skarvarna på duken så att det inte heller där finns krackeleringar. Om du hittar något av dessa bör du ta in rådgivning från proffesionella takarbetare.

Vad är de vanligaste felen vid montering av papptak?

Vanligaste felet vi har upptäckt på diverse tak är att det tidigare montörerna inte följer AMA Hus 18’s regler. Vilket är kritiskt om man ska lämna garanti till kunden. Väldigt ofta har det varit brist på det vi kallar för ”kappor”. Kappor monteras mot tillexempel fasad eller runt ett krön för att täta dom svagare punkterna på taket, dessa har varit felaktigt monterade eller helt enkelt saknats.

Vilken pappduk ska jag använda till mitt papptak?

Vi använder oss utav Bitumen baserat tätskikt med klassning SBS5000. 

Rolig fakta om papptak

Bredden på tätskiktets våder/rader kan visa hur gammalt taket är eller på ett ungefär vilket årtionde det är lagt. 

Hur mår ditt papptak?

Få proffshjälp!

TAK 2.0 utför kontroller av alla typer av tak mot både privatpersoner och företag. Det vi tittar efter på papptaken är om det finns brister eller krackeleringar i tätskiktsduken eller skarvarna i duken. Vi tittar också på skiffret (den sandadeytan på duken) att det finns kvar. Upptäcks någon av dessa behövs proffessionel rådgivning. 

papptak helomläggning

Gör det själv!

Oftast använder man papptak för platta tak, det kan därför vara svårt att avgöra när det egentligen är dags att byta ut och fräscha upp taket. Som fastighetsägare är man som regel inte uppe och traskar på taket – har du ett platttak rekommenderar vi att kolla till papptaket max 10år efter att det monterats, detta kan du göra själv på eget ansvar om du har säkert tillträde och ett platttak. Detta ger dig en bra insikt i hur ditt tak mår och hur bra monteringen & materialvalet blev vid installation. 

Få proffs-hjälp med ditt papptak!