Målning av plåttak med anpassad plåtfärg

När det kommer till att underhålla av ditt hems exteriör så kan rätt färgval göra en stor skillnad. Den förbättrar inte bara det estetiska utan ger också ett långsiktigt skydd för dit tak. I denna artikel kommer vi fokusera på två produkter, Pentur Ekofärg, en alkalibeständig vattenspädbar färg för utomhusbruk på plåttak och väggar och Pentur Eko-Rostgrund som är en alkalibeständig vattenburen rostskyddande primer, designad för att behandla rostpåverkade ytor.

Varför måla ditt plåttak?

Målning av plåttak har många fördelar. Det kan markant öka livslängden på dit tak, förhindra rost och korrosion, förbättra energieffektiviteten genom att reflektera solljuset, och förbättra dit hems estetiska tilltalande. För att försäkra dig om maximal utväxling är det viktigt att använda sig av högkvalitativa produkter och att ytan är noga förberedd.

Att välja rätt färg

Pentur Ekotäck är en högkvalitativ, hållbar akrylfärg designad speciellt för metall/plåt ytor. Lämplig för fabrikslackerad metall, tidigare målade ytor, rostfritt stål, aluzink, koppar och zink. Ja, flexibiliteten i serien finns för alla olika typer av projekt.   

Förberedd din yta för målning

  1. Rengör ytan – Försäkra dig om att ytan är torr, hel och noggrant rengjord från smuts, löv, damm och dyligt. Du kan använda dig av produkten Pentur Cleaning Solution och skölj sedan av med vatten. 

  2. Behandla rost – Rostytor ska behandlas innan färgen appliceras, i stegen sandpapper/stålborste och sedan rost grund. I nästa stycke förklarar vi ner om hur du ska behandla rostfläckar.

  3. Grunda nedbrutna ytor – Plåtrena ytor som det också kallas och ytor med kraftigt nedbrutna färgskikt bör grundas en till två gånger, beroende på omfattningen av rostgraden innan färgen appliceras. 
taksäkerhet stockholm

Mer information kring takmålning

För mer ingående information om varför du ska måla taket och vilka fördelar som finns för det olika taktyperna?

Applicering av färgen

För bästa resultat, bör Pentur Ekotäck bli applicerad två gånger över hela taket. Använd dig av en pensel, roller eller en tryckspruta för att applicera färgen. Alla dessa verktyg går alldeles utmärk att använda sig av. Här brukar preferens och projektets storlek få bestämma hur färgen appliceras. Täckningen av färgen är ca: 6m² per liter med applicering av pensel/roller, och ca: 5m² när applicering gjorts med en tryckspruta.

Undvik att måla i direkt solljus eller när det finns en risk för regn, dagg eller kraftigt pollenfall kring ytan. Rätt timing och rätt förhållanden är nyckeln till ett lyckat och framgångsrikt målningsarbete.  

Förberedd rostytor

Pentur Eko-Rostgrund är en alkalibeständig, vattenburen rostskyddande primer som har mycket bra rostskyddsegenskaper. Nedan har du en lätt följd 4-stegs lista för hur denna produkt ska användas.

Applicering av rostgrund

  1. Ren yta – Börja med att se till att ytan är ren och torr. Om du behöver lite extra assistans för att få bort all smuts så kan du använda dig utan Pentur Cleaning Solution för rengöring. 

  2. Rost hantering – Rost området ska slipas med ett sandpapper eller stålborste för att få bort all lössittande färg och rostbitar. Så du får en slät ytan att jobba vidare med.

  3. Applicera rostgrund – Denna produkt kan appliceras med en pensel, roller eller tryckspruta. Täckningen av produkten beror på valt verktyg vid appliceringen, där pensel och roller ger dig ca: 5m² per liter och tryckspruta ca: 4m² per liter.

  4. Torktid – Vid en yttertemperatur på 23°C och en relativ luftfuktighet på 50% är utan damm torr på endast 2 timmar, och efter 4 timmar är ytan övermålningsbar.

Notis – Med samma riktlinjer som täckfärgen så ska du undvika att måla i direkt solljus eller om det finns risk för dagg, regn eller kraftigt pollenfall.

Underhåll av ditt plåttak

Att hålla ditt plåttak i så bra skick som möjligt och försäkra en lång livslängd, så är underhåll en viktig del. Generellt sätt så borde taket att målas var 5 – 10:e år, hur ofta just du kommer behöva måla om taket beror på takets förutsättning, geografisk placering och det allmänna skicket på taket.     

Göra det själv vs. anlita ett proffs

När det kommer till takmålning är det en vanligt att fundera på om du kan göra detta själv. Vilket du absolut kan göra, men innan du påbörjar ett sådant projekt är det viktigt att ha gjort sin research på vad du behöver veta. Det kan vara bland annat säkerheten, hur du ska säkra dig på taket till hur du på ett korrekt sätt ska utföra förarbetet och målningen. Ur den synpunkten kan det vara ett plus att få detta utfört av en erfaren taktekniker, för att försäkra sig om att du får ett bra utförande av din takmålning.

Plåtarbete

Vill du ha hjälp med din takmålning?

Vi hjälper dig att måla ditt tak oavsett storlek och omfattning. Boka ditt kostnadsfria offertbesök idag från en av våra erfarna taktekniker.

    

Pris och miljöpåverkan

Priset för att måla om ett plåttak är helt beroende på storlek, antal hinder och takets utseende. Det är värd tiden att ta in pris från olika aktörer för att se hur prisbilden ser ut, men också vad som kommer utföras enligt offertbeskrivningen, dvs vad du faktiskt får för pengarna.

Att måla ditt tak är också sedd som ett miljövänligt alternativ, speciellt vid användning av Pentur Ekotäck och Penut Eko-Rostgrund. Dessutom ger färgen en ökad energieffektivitet genom att reflektera värme som sänker energin för AC.

Slutsats

Oavsett om du ska måla en ny eller gammal plåtyta, eller behandla rostskada så är serien av Pentur serie ett toppenval. Med sina alkalibeständiga egenskaper kan du utöver ett snygg och hållbart tak även påverka dina energikostnader. Är du sugen på att kavla upp ärmarna och måla själv så är det bra att ha kollat upp hur du säkrar dig på taket och vilka delar som är viktiga att tänka på kring förarbetet och appliceringen av färgen.      

FÅ PROFFSHJÄLP TILL DITT TAK

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.