Vad är det genomsnittliga priset för en takomläggning?

Takomläggningar är en viktig investering för en husägare, och att förstå kostnader och vika aspekter som har en pris påverkan är viktigt. Kostnaden för en omläggning kan variera stort av många faktorer, som exempelvis: storleken på taket, materialval, omläggningens komplexitet, detaljarbeten, antal genomföringar osv. Trots att det är svårt att ge ett genomsnittligt pris för vad en omläggning kostar kan vi ge ett exempel på en genomförd omläggning och kostnaderna för det projektet.

Detta exempel handlar om ett villatak av mansardmodell på ca: 92 m² som skulle byta från lertegel till betongpannor. Taket hade 1st stos, 1st ventilation och en taklucka som skulle bytas. Sedan fanns det även en skorsten som skulle få nya plåtdetaljer. All avvattning skulle också bytas ut. Detta är dom mest väsentliga delarna som tas i beaktning när ett pris ska tas fram, sedan finns det ytterligare aspekter som på verkar, bland annat hur många våningar huset har och framkomligheten med bil och lastbil.

Med alla dessa parametrar så kostande denna takomläggning 247 339 kr/ ex moms. Priset inklusive moms och efter ROT avdrag på 50 000 blev kundens pris 259 174 kr.

När du står inför ett sådant projekt är det alltid bra att ta in fler offerter från olika entreprenörer för att få en bättre överblick och förståelse för priset inför just ditt tak. Dessutom, komihåg att materialval av högre kvalitet har en prispåverkan.

Hur påverkar en takomläggning värdet på huset?

När du överväger en takomläggning är det vanligt att man funderar över hur detta kan komma att påverka värdet för ditt hem. Ett välskött och estetiskt tilltalande tak man avsevärt höja husets övergripande attraktionskraft och marknadsvärde.

Ett nytt tak förbättrar inte bara huset rest estetiskt utan ger också en trygghet för ägaren eller eventuellt nya ägare förtroende för fastighetens strukturella integritet. Det ger dom också tryggheten att inte behöva stå inför ett stort och kostsamt projekt eller skador som takläckage inom de kommande åren. Dessutom, ett nytt tak ses ofta som en säljs pitch, speciellt om taket lagt ur ett energieffektivt perspektiv med kvalitativa och hållbara material.  

Vilka garantier ger företag som sysslar med takarbeten?

Garantier är en väldigt viktig del i projektet som ger husägaren en säkerhet efter utfört arbete. Det finns två olika kategorier av garantier, en garanti som lämnar från leverantörer över materialet och sedan en garanti från entreprenören på själva arbetet. Dessa garantier går hand i hand, då produktgarantierna endast gäller om montaget har gjort enligt deras föreskrifter. Därför är det viktigt att välja en entreprenör med erfarenhet inom tak så allt monteras på ett korrekt sätt enligt de förskrifter som finns.

En vanlig garantitid på takomläggning är 10 år, men detta kan så klart variera mellan olika företag. Den informationen brukar oftast stå med i offerten, om inte så är det något du bör efterfråga innan ett arbete godkänns. Det är en viktig del för husägaren att läsa på om garantier under båda kategorierna för att veta vilka typer av garantier du faktiskt kan förlita dig på. I stora drag kan man säga att det arbetet som har utförts, dvs den som står i offerten är det du har garanti på. Ett tips är att helt enkelt prata med din entreprenör innan projektstart för att försäkra dig om vilka garantier du har för just ditt tak.  

Takläcka reparation

Dags att byta tak?

Vårt erfarna team står till tjänst att hjälpa dig navigera rätt i tak djungeln.
Ring oss för att boka ett kostnadsfritt offert besök från en av våra erfarna taktekniker

Hur lång tid tar en takomläggning?

Vilken tidsram din takomläggning kommer ha beror helt på omfattningen av omläggning, storleken på taket och projektets komplexitet. Något som också har en stor påverkan av tiden är vädret, då allt majoriteten av alla takarbeten är väderstyrda. Då det kan vara svårt att ge en exakt tidslinje för takomläggningar kan vi ge en uppskattad tid.

En takläggning av betong/tegel pannor på ett vanligt villatak, men en yta på 100-150 m² som flyter på problemfritt, tar ca: 3-4 veckor att genomföra. Samma yta gör ett villatak med takpapp tar ca: 2-3 veckor om allt går som det ska.

Här vill vi understryka att detta är generella tidsramar för omläggningar som kan rulla på utan komplexiteten. Och ska taket få ny råspont till exempel kommer projekts tid att bli något längre. Detta är en utmärkt fråga att lyfta med din valda entreprenör, som kan ge en tydligare indikation för tidsåtgången av just ditt projekt.      

Finns det några miljövänliga alternativ vid en takomläggning?

Med en stigande miljömedvetenhet efterfrågar många husägare material som är miljövänliga. Och ja, det finns val du kan göra för att grönare projekt och tak.

Miljöklassade material – I och med den stigande efterfrågan på gröna materialval så har många leverantörer tänkt om för att möta kundernas efterfrågan. I samband med takomläggningar monteras oftast en ny underlagsduk, där du idag kan välja svenskproducerade material som till och med har saven märkning. Hur bra!

Har du ett tak med tegelpannor är även det ett utmärkt alternativ då produktionen sker i Sverige. Pannorna är dessutom gjorda på lera utan kemikalier, så den klassiska röda färgen på lertegel är pannans naturliga kulör.    

Solceller – Ett otroligt populärt alternativ idag är att montera solceller. Inte bara är dom ett bra miljövänligt alternativ ur ett energi perspektiv utan ger även en positiv effekt på hushållskassan. Har du genomgått en takomläggning kan det vara en bra idé att kolla upp ett solcells montage på ett väl förberett tak.

Taksäkring

Takrenovering eller takomläggning

Ja, det är faktiskt en skillnad mellan renovering och omläggning. Önskar du veta mer om den skillnaden och vilka lösningar som passar ditt tak bäst?


Vilka faktorer ska en husägare ha i beaktning när det kommer till val av entreprenör?

Att välja rätt entreprenör inför ditt projekt är troligtvis den viktigaste delen för att få ett korrekt lagt och hållbart tak. Här kommer några viktiga punkter att kika på inför dit entreprenörs val:

  • Erfarenhet och rykte – Leta efter ett företag mer erfarna takmontörer och branscherfarenhet. En väl etablerad entreprenör med ett gott rykte ger goda förutsättningar att leverera ett hög kvalitativt arbete. Ett tips är att kolla på omdömen lämnade av tidigare kunder.  

  • Försäkringar – Se till att företaget är försäkrat och att personalen har det utbildningar dom eventuellt kan krävas för vissa moment. Denna information är inget som brukar finnas tillgänglig på exempelvis hemsidor men är en vanlig efterfrågan av kunder. Be din entreprenör om ett intyg på försäkringsbrevet och efterfråga ifall projektet kräver några speciella förkunskaper/utbildningar.  

  • Offert och pris – Omläggningar är en dyr investering i ditt hem, så det kan locka att välja det billigare alternativet. Men, akta dig för prisfällan, billigast är inte alltid bäst. Detta är något som vi ser blir vanligare i branschen, att det kunder som valt ett billigare alternativ stöter på problem några år efter omläggningen. Ett vanligt problem är takläckage som beror på fermentering.

    Viktigt är också att läsa offerten för att se vad som ingår i priset du fått och vad du faktiskt får för pengarna. Det kan ibland vara lite svårt att förstå sig på offerten med olika termer och dimensioner. Slå en signal till det företaget som skickat offerten och be om en genomgång så att du förstår vad som är medräknat i priset.  

  • Magkänslan – I slutändan är det bästa att välja en entreprenör du känner dig trygg med och du har fått förtroende för.

Slutsats

Det finns många aspekter som påverkar priser för din villaomläggning, som är viktiga att vara medveten om för att förstå vad som ingår i priset och hur entreprenören har räknat. Att välja en trygg entreprenör med ett gott rykte och erfarenhet i branschen kommer ge dig ett snyggt och kvalitativt tak som håller länge. Men dagens efterfrågningar finns det gröna materialval du kan göra och vidare investeringar som solceller. Lita på din magkänsla och akta dig för prisfällan.                

FÅ PROFFSHJÄLP TILL DITT TAK

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.