Energieffektivisera papptak

Att ha ett hem som är byggt på ett miljömedvetet och energieffektivt sätt är något som många husägare värderar högt. Här finns det många aspekter att ta i beaktning, som exempelvis materialvalet för ditt yttertak som kanske har större påverkan över energibesparingarna än vad man kan tro. Takets isolering påverkar bland annat energieffektiviteten och där har papptak ett flertal fördelar. Vi kommer i denna text att titta lite nämnare på hur du kan förbättra och komplettera isoleringen och därmed bidra till mer energibesparingar till ditt hushåll. Mer information om papptak hittar du HÄR  

5 tips – över energibesparingar för papptak.   

1.     Om du ska lägga om taket är ett tips att satsa på lite högre kvalitet av takpapp. Dessa tätskikt brukar föra med sig bättre isolerings men även reflekterings egenskaper än lite billigare alternativ. Vilket innebär att den håller värmen inne på vintern och värmen ute på sommaren. Under kategorin papptak hittar du även gummiduk, som exempelvis resitris.

2.     Vinden kan vara en riktig liten bov i energidramat. Har du en dåligt isolerad vind så kommer mycket av smita ut via taket under de kalla månaderna på året. Så se till att vinden är ordentligt isolerad, utför även regelbundna kontroller på isoleringens skick, det ger även ett bra tillfälle att kontrollera så att taket inte läcker. Se över om det finns ett behov att tilläggs isolera. Ett enkelt sett att se om dit tak läcker värme är att se hur snön smälter på taket under vintern. Om du har ett område som smälter förra resterande takyta kan det vara en värmesmitning. Man kan även jämföra men andra hus i området.    

3.     Anlita ett proffs, en erfaren takarbetare som besitter goda kunskaper för projektet. Har takpappen monterats på ett felaktigt sätt kommer inte bara påverka energieffektiviteten, utan även takets hållbarhet i helhet. Dålig hållbarhet resulterar i ökade kostnader och materialanvändning på sikt.    

 4.      För att både hålla ditt hem svalare på sommaren och varmare på vintern så kan välja en papp med solreflekterande beläggningar som har reflekterande egenskaper gör att uppvärmningen minskar under årets varma dagar, och hjälper även till att hålla värmen inne när vi har kallare yttertemperaturer. 

5.      Ett bra flöde av luft och värme i huset har även stor energipåverkan. Genom att ha bra ventilation som håller en bra luftgenomströmning, så förebyggs kondensen på exempelvis vinden.  

Slutsats

Du kan påverka din energinivå men några enkla knep, materialvalen och din underhållsplan är två av dessa som du enkelt kan göra själv. Genom att följa dom råd vi har gett dig här så kommer du inte bara att få ett mer energieffektivt hem, rent kostnadsmässigt, utan även en inomhusmiljö som kommer kännas väldigt behaglig året runt. Glöm inte heller bort att anlita bra och erfarna takarbetare som vet vad dom sysslar med för att få ett hållbart och energieffektivt tak.

FÅ PROFFSHJÄLP TILL DITT TAK

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR OCH FÖRFRÅGNINGAR OAVSETT STORLEK.