All information du behöver gällande plåttak

Klassiskt, hållbart, energieffektivt och riktigt snyggt, ja det är plåttak. Även om plåttak är något som man har använt sig av i hundratals år så slutar inte marknaden att uppdateras med nya utförande och fabrikörer. I denna text kommer vi att gå igenom det mest väsentliga delarna när det kommer till olika typer av plåtutföranden, så du kan hitta det bästa alternativet för just ditt hem.  

Plåttakets fördelar

Alla material har sina nischade för och nackdelar, där du som husägare får ställa dessa mot varandra för att se vilka som passar bäst med era önskemål och för takets förutsättningar. Den stora nackdelen med plåttak är priset, det ligger markant högre än många andra material på marknaden. Men låt oss här i stället fokusera på fördelarna med ett plåttak:

  • Livslängden – Här drar plåten i väg mot sina konkurrenter. Ett plåttak som har monterats på ett korrekt sätt av en erfaren plåtslagare/takläggare där man också har utfört underhållsarbeten regelbundet, ja då kan det utan problem hålla i minst 50år, och troligtvis längre än så.   
  • Stryktålig – Utöver plåtens livslängd så är den även väldigt hållbar mot vädret och alla dess påfrestningar i form av sol, vind, regn och snö.   
  • Energi – Ur ett energieffektivitets perspektiv är plåt ett ess i rockärmen. När solen ligger på taket så reflekterar metallen strålarna och kan där med både hålla kylan ute och värmen inne som kan ha en positiv effekt över hushållskassan för uppvärmning och AC.    
  • Smidigt – Beroende på hur din takkonstruktion ser ut så kan plåt vara ett bra val om du inte kan lasta ditt tak för tungt. Idag finns det mycket olika kravbilder på hur en stomme ska se ut, men om du har ett äldre hus som inte klarar vikten av exempelvis tegelpannor så är plåt ett mycket bra alternativ på grund av sin jämförelsevis låga vikt. 
  • Miljön – Idag så är återvinningen stor på många fronter, och även här. Då många leverantörer använder sig utav återvunnen plåt i tillverkningen.


Olika plåt varianter

I takt med att marknaden växer och att utvecklingen går framåt så kommer det titt som tätt uppdatering av materialvalen på marknaden. Här har vi några exempel på vanliga plåtar du kan välja mellan till ditt projekt:

  • Profilerad plåt – Profilerad eller Korrugerad plåt som den också kallas, är det billigare alternativet av plåt. Till utseendet är den räfflad och kommer i skivor i en uppsjö av olika kulörer. En annan fördel med denna plåt är att montaget inte behöver ske av en plåtslagare, utan det är främst takläggare som utför dessa montage. Vilket kommer ge en lägre arbetskostnad då takläggare oftast har en lägre timdebitering än plåtslagare.
  • Bandtäckning – Även detta utförande har två olika benämningar: bandtäckning och falsat plåttak, vilket är det utförande man brukar kalla för klassiskt plåttak. Bandtäckning ser ut som långa remsor men en stående skarv mellan remsorna. Skarven är ett ”ihop nyp” av plåtarna som kallas för fals, därav namnet falsad plåt.
    Man brukar även känna igenom dessa tak i stadsmiljöer där det ofta förekommer en lite ljusare grön kulör på plåten.
  •  Plegel – En plåt som kommer i vågiga skivor och på håll påminner om ett panntak, så en utmärkt plåt till dig som gillar utseendet av pannor. Även denna plåt kommer i en rad olika kulörer all välja mellan.

Att välja rätt plåttak

Materialvalet till ditt yttertak kanske inte alltid är så lätt som man kan tro, utöver den estetiska aspekten så finns det en del andra parametrar som du bör ha i åtanke:

  • Priset – Som vi nämner tidigare så är plåt ett av de dyraste materialvalen när det kommer till tak. Så om priset är en stor faktor så är profilerad/korrugerad plåt ett mer ekonomiskt val jämfört med falsat plåttak.
  • Utseendet – Självklart så måste det estetiska få vara en faktor. Att ha ett riktigt snyggt och väl lagt tak som smälter samman med husets karaktär och området är en riktig vinst!
  • Klimat – Vart huset står och vilka väderförhållanden som taket kommer att utsättas för är också en viktig del i beslutstagandet. För tak som är mer utsatta så har falsat/bandtäckningen en fördel då den klarar mer väderpåfrestningar än andra plåtar.   



Behöver du rådgivning inför ditt plåtprojekt?
Boka tid hos våra erfarna plåtslagare



Montera ett plåttak

Vad behöver du egentligen tänka på vid en omläggning? Jo, det kan vi svara på. Nedan finner du fyra enkla steg som kan vara till stor hjälp inför ditt kommande takprojekt.

  • Förberedelser – Det första som ska göras innan arbetet påbörjas är att förbereda ytan, genom att se till att ytan är ren och torr. Om det ska bytas underlagspapp är det i detta skede som det utförs av takläggaren.
  • Ta in rätt hjälp – Även om du kan göra otroligt mycket du kan göra själv är detta ett tillfälle då du bör be om hjälp om du inte besitter rätt kunskaper. Ta in ett proffs som har erfarenhet av plåttak och takläggning. Välj sedan en entreprenör du känner dig trygg med, som har ett bra ryckte och jobbar med kvalitativa material.  
  • Utförandet – All plåt ska alltid monteras enligt leverantörernas föreskrifter och anvisningar för att få ta del av produktgarantierna och att taket håller tät. Därför är det bra att lämna plåt till proffs så du får garantier, ett hållbart och snyggt resultat som håller länge.
  • Underhåll – Oavsett material på ditt yttertak är underhållet en viktig faktor för takets hållbarhet. I form av reparationer, tvättar, målning för att få ut allt som ditt tak kan ge.  

     

Slutsats

Plåttak är ett hållbart och snyggt alternativ med en lång livslängd, som även bidrar energieffektivt och är miljövänligt. Att välja rätt typ av plåt beroende på takets förutsättningar och dina egna önskemål i kombination med underhåll så kommer taket att få en lång livslängd. Att ta in proffs är ett hett tips gällande plåt för att få ett korrekt montage med garantier.